starość nie radość ?
Życie w starszym wieku też może być radosne
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum starość nie radość ? Strona Główna
->
Dieta, ruch, odpoczynek
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Starzenie się
----------------
Praca - renta - emerytura
Dziadkowie, teściowie, dzieci, wnuki
Wiedza i życie
----------------
Tajemnice ludzkiego ciała, długowieczność
Kursy i szkolenia
etyka, moralność, światopogląd
Zdrowa starość
----------------
Choroby
Farmakoterapia - psychoterapia
Dieta, ruch, odpoczynek
Techniki relaksacyjno-koncentrujące
Porady i sugestie
----------------
Dla skrzywdzonych i potrzebujących pomocy
Pisz, co chcesz
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Logos
Wysłany: Pią 20:58, 07 Sty 2011
Temat postu: Mleko chroni przed cukrzycą typu II
Regularne spożywanie produktów mlecznych może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II nawet o 60% - wynika z badań amerykańskich naukowców.
Naukowcy Harvard School of Public Health sądzą, iż picie mleka może pomóc organizmowi w ustrzeżeniu się przed cukrzycą typu II, wyrastającą na podłożu otyłości i mało ruchliwego trybu życia oraz przed innymi zakłóceniami przemiany materii i energii.
Cytowany w publikacji "The Annals of Internal Medicine" dr Dariush Mozaffarian przekonuje, że badania po raz pierwszy wykazały występowanie związku między (obecnym w produktach mlecznych) palmitynowym kwasem w postaci trans, a ryzykiem zachorowania na cukrzycę.
"Zastanawiamy się, czy ten typ kwasu tłuszczowego występujący w naturalnej postaci w produktach mlecznych może częściowo naśladować biologiczną rolę swego odpowiednika w postaci cis produkowanego przez ciało" - mówi Mozaffarian.
Różnica między kwasami tłuszczowymi trans a cis dotyczy odmiennego sposobu wiązania się atomów węgla.
Kierujący badaniami prof. Gokhan Hotamisligil wskazuje, że palmitynowy kwas odmiany trans ma "silny efekt ochronny", silniejszy w przypadku cukrzycy, niż inne substancje, ale potrzebne są dalsze prace, by ustalić, jaki jest mechanizm jego działania.
Naukowcy badali 3700 osób w okresie 20 lat. Analizowali m. in. poziom glukozy we krwi, insuliny i poziomy kwasów tłuszczowych. Ustalili, że wyższe poziomy kwasów palmitynowych odmiany trans mają związek ze zdrowszymi poziomami cholesterolu we krwi i insuliny.
U osób o najwyższych poziomach kwasów palmitynowych w postaci trans ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II zmniejszyło się o 60 proc. - ocenili prowadzący badania.
Inne badania wykazują, że korzyści dla zdrowia wynikające z konsumpcji mleka przewyższają wszelkie możliwe wynikające stąd zagrożenia, zmniejszając liczbę przypadków śmiertelnych na podłożu pospolitych chorób o 15-20 proc.
2,3 mln Brytyjczyków cierpi na cukrzycę typu II, atakującą głównie osoby w starszym wieku. (PAP)
http://www.esculap.pl/forum_gastroenterologiczne/aktualnosc/mleko_chroni_przed_cukrzyca_typu_ii/id,6565d1428c04192827f9cfa973c80990/
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin